Algemene informatie Manchester City

Programma Manchester City
 
Opgericht: 1880
Stadion: City of Manchester Stadium
Locatie: Manchester
Capaciteit: 47.726
Clubkleuren: Blauw / Wit
Website: www.mcfc.co.uk
Topspelers: Kevin De Bruyne, Agüero, Leroy Sané, Gabriel Jesus
 

 
 
Manchester City FC is opgericht in 1880 als West Gorton Saint Marks. In 1887 werd de naam veranderd in Ardwick FC en in 1894 werd het Manchester City FC. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het indrukwekkende City of Manchester Stadium.
 
Na twee maal een FA Cup en eenmaal een landstitel te hebben gewonnen, beleefde de club eind jaren '60, begin jaren '70 zijn hoogtepunt. Toenmalig trainer Joe Mercer had spelers als Francis Lee, Colin Bell, Mike Summerbee en Mike Doyle ter beschikking. De club won in korte tijd een landstitel, een FA Cup, een League Cup en in 1970, in Wenen, zelfs de Europacup II ten koste van Gornik Zabrze. (2-1)
 
Sinds 2008 is de club in handen van de Abu Dhabi United Group, dat voor 185 miljoen een meerderheidsbelang kocht. Een van de motieven van de investeerders is het promoten van Abu Dhabi op sportief en cultureel gebied. De eerste grote aankoop die Manchester City sinds de overname deed was Robinho van Real Madrid. In de zomer van 2009 volgden nog vele namen, waarvoor vele miljoenen werd betaald, waaronder Gareth Barry, Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor, Kolo Toure en Joleon Lescott.
 
Manchester City hoopte met deze 'top'aankopen definitief de aanval in te kunnen zetten op de grote ploegen in de Premier League en dan met name de eeuwige rivaal Manchester United. Dat dit prima is gelukt blijkt wel uit de meerdere kampioenschappen die City in de laatste jaren heeft behaald.