Algemene informatie FC Barcelona

Programma Barcelona
 

 

Opgericht: 1899
Stadion: Camp Nou
Locatie: Barcelona
Capaciteit: 98.787
Clubkleuren: Paars / Blaauw
Website: www.fcbarcelona.com
Topspelers: Messi, Frenkie de Jong, Suarez

 

 

 
FC Barcelona is een voetbalclub uit Catalonië (Spanje) dat behoort tot de Europese en Wereldtop.
De clubkleuren zijn paars (of granaatrood) - blauw (blaugrana) en het stadion van FC Barcelona is Camp Nou of Nou Camp, dat letterlijk 'nieuw veld' betekent. FC Barcelona is de enige club in Europa die vanaf de instelling van Europees voetbal in 1955 elk jaar op één van de toernooien aanwezig is geweest. De aartsrivaal van FC Barcelona is Real Madrid. Wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als de El Clásico. Nog een belangrijke rivaal is de stadsgenoot RCD Espanyol; onderlinge duels dragen de naam Derbi de Barcelona. FC Barcelona werd in 2010 door de IFFHS verkozen als beste ploeg sinds 1991.
 
Voor de Catalaanse bevolking werd in de jaren van het strenge regime van Franco de club het absolute symbool van hun eigen identiteit en drang naar onafhankelijkheid. Dat is het tot op de dag van vandaag gebleven.
 
Voor de club speelden onder anderen Bern Schuster, Diego Maradona, Hristo Stoichkov, Gheorge Hagi, Michael Laudrup, Romario, Ronaldo, Luis Figo en niet te vergeten Johan Cruijff. Als speler behaalde hij weinig tastbare prijzen, slechts één kampioenschap in 1974 en eenmaal de Spaanse beker, maar zijn spel staat voor altijd bij de culés (naam voor Barcelona-supporters) in het geheugen gegrift. Later, toen Cruijff coach was, formeerde hij een elftal dat bekend kwam te staan als het Dream Team. Het hoogtepunt van dit team was het winnen van de Europacup I in 1992, de voorloper van de Champions League. Frank Rijkaard, in 2003 aangesteld als coach, wist een team te creëren dat het team van Cruijff evenaarde door naast de landskampioenschappen van 2005 en 2006 ook de UEFA Champions League van 2006 te winnen.
 
De bekendste slogan van FC Barcelona is Més que un club (meer dan een club in het Catalaans) gezien het veelzijdige karakter van de club - het aantal sporten dat ze vertegenwoordigt en de plaats die de club inneemt in Catalonië.
 
Wilt u het hoogstaande voetbal van FC Barcelona en de sfeer van Camp Nou een keer Live meemaken, kijkt u dan eens naar de mogelijkheden die wij u bieden!