Algemene informatie Newcastle United

Programma Newcastle United
 
 

Opgericht: 1881
Stadion: St James' Park
Locatie: Newcastle
Capaciteit: 52.387
Clubkleuren: Zwart / Wit
Website: www.nufc.co.uk
Topspelers: Jonjo Shelvey, Aleksandar Mitroviæ, Christian Atsu

 

 

 
Newcastle United, ook wel bekend als The Magpies, werd in 1881 opgericht als voetbalclub Stanley. In 1882 werd de naam veranderd in Newcastle East End en ten slotte zou de club in 1892 Newcastle United worden genoemd. Datzelfde jaar verhuisde de club naar haar huidige onderkomen: St James' Park, gelegen in Newcastle Upon Tyne. De club speelt in een zwart/wit gestreept tenue, wat volgens supporters geluk brengt.
 
In 1893, een jaar nadat Newcastle United intrek had gedaan in het St James' Park Stadion, werd het toegelaten tot de toenmalige Division 2. Al snel was de club zeer succesvol. Zo won het aan het begin van de 20e eeuw de Premier League titel drie keer en bereikte de club liefst vijf keer de finale van het FA Cup toernooi, dat ze overigens slechts één keer wisten te winnen.
 
Na deze jaren van succes zouden de resultaten minder worden voor de club uit Newcastle. Zo wisten zij nog eenmaal de Premier League te winnen (1927) en vijfmaal de FA Cup. Na het winnen van de laatste FA Cup-titel in 1955 heeft Newcastle United in Engels clubverband nooit meer een titel weten te winnen.
 
Newcastle United heeft een langdurige rivaliteit opgebouwd met het nabijgelegen Sunderland. De Tyne-Wear derby tussen Newcastle United en Sunderland wordt al gespeeld sinds 1898. Overige rivalen van de club zijn Manchester United, Middlesbrough en Liverpool. De aanhang van Newcastle noemt zich The Toon Army.