Algemene informatie Crystal Palace

Programma Crystal Palace
 
 

 

Opgericht: 1905
Stadion: Selhurst Park
Locatie: Londen
Capaciteit: 26.309
Clubkleuren: Rood / Blauw
Website: www.cpfc.co.uk
Topspelers: Wilfried Zaha, Patrick van Aanholt, Christian Benteke

 

 

 
Crystal Palace FC is een van de vele Engelse voetbalclubs in Londen. De club werd opgericht in 1905 en na enkele verhuizingen kwam de club in 1924 terecht op de plek wat nog steeds de thuishaven is: Selhurst Park. De club werd vernoemd naar het voormalige gelijknamige gebouw dat ooit op dezelfde locatie stond.
 
Het is niet dezelfde club als Crystal Palace FC dat in 1861 opgericht werd en één van de medeoprichters was van de Football Association. De nieuwe club met dezelfde naam speelde wel in hetzelfde stadion. In 1915 was de club gedwongen om te verhuizen naar de Herne Hill Athletics Stadium en in 1918 naar The Nest. In 1924 werd het huidige stadion in gebruik genomen. De eerste wedstrijd was tegen Sheffield Wednesday.
 
In 1969 promoveerde de club voor het eerst naar de hoogste klasse (toen First Division) dankzij het winnen van de vicetitel. In deze periode speelde Peter Simpson voor de club, de Schot vestigde een record door 165 goals te scoren in 195 wedstrijden. In het eerste seizoen in de hoogste klasse eindigde Crystal Palace met één punt voorsprong op degradant Sunderland AFC. De volgende twee seizoenen kon de club zich opnieuw redden maar in 1973 kon de club degradatie niet meer vermijden.
 
Door de jaren heen is de club geregeld gepromoveerd en weer gedegradeerd. Seizoen 1990/1991 is ongetwijfeld het meest succesvolle uit de clubgeschiedenis. In de competitie eindigde Crystal Palace op de derde plaats, de beste prestatie ooit. Dat seizoen werd ook de Full Members Cup gewonnen met een 4-1 overwinning op Everton FC, tot dusver hun enige prijs. De club kon helaas geen Europees vervolg geven aan de uitstekende prestaties, aangezien de Engelse clubs voor vijf jaar waren uitgesloten van Europees voetbal vanwege het Heizeldrama.